Παρακαλώ περιμένετε...

«Αφηστε μας να προπονηθουμε»

  • 07/11/2020 -
    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
    /
    BB TEAM

Του Σπύρου Κόγκα
 

Τα παράπονά του για το «λουκέτο» στην Α1 γυναικών εξέφρασε με επιστολή του ο Σύνδεσμος Αθλητριών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας, ζητώντας τις απαραίτητες εξηγήσεις από την Κυβέρνηση και την ΕΟΚ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ:

1.     Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά
2.     Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Λ. Αυγενάκη
3.     Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Γ. Μαυρωτά
4.     Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ)

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή μας, επικοινωνούμε μαζί σας, επιθυμώντας να σας εκφράσουμε την αγωνία μας και την αγανάκτησή μας, για τις τελευταίες εξελίξεις, στο Γυναικείο Μπάσκετ, μετά την απόφαση της Πολιτείας, να εισέλθει η χώρα σε γενικευμένο lockdown, λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Καταρχάς επιτρέψτε μας να σας κάνουμε γνωστό πως ο Σύνδεσμος Αθλητριών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος, βρίσκεται στο στάδιο της δημιουργίας, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Ως αθλήτριες της Καλαθοσφαίρισης, επικοινωνούμε μαζί σας, καθώς για εμάς, το 2020 μέχρι σήμερα, είναι μια καταστροφική χρονιά, αφού ουσιαστικά και εμείς, παρότι είμαστε «ερασιτέχνες», όπως θελήσατε να μας διαχωρίσετε, στην πραγματικότητα το πρόγραμμά, ο τρόπος ζωής μας και οι υποχρεώσεις μας, είναι καθαρά επαγγελματικές, απέναντι στα Σωματεία μας, στην Α1 Εθνική Κατηγορία (όπως και οι άντρες που αγωνίζονται στην Basket League).

Εσκεμμένα ή όχι, δυστυχώς, όσοι εισηγήθηκαν σε εσάς, να μπει «λουκέτο» και στην Α1 Εθνική κατηγορία Γυναικών, ξεχνούν πως στο δικό μας πρωτάθλημα, αγωνίζονται ξένες παίκτριες, αρκετές από εμάς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με την αγαπημένη μας Εθνική Ομάδα, ενώ πολλές αθλήτριες έχουν ως μοναδική πηγή εσόδων το μπάσκετ, κάτι που σημαίνει πως η επιβίωση τους, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη συνέχιση του πρωταθλήματος.

Αξιότιμοι κύριοι,

Εδώ και δυο περίπου εβδομάδες, μας λέτε πως ο κορωνοϊός, δεν κάνει διακρίσεις! Δυστυχώς, εσείς που λαμβάνετε τις αποφάσεις που καθορίζουν την τύχη μας και την επιβίωσή μας, διαχωρίζετε – και μάλιστα με εντελώς λανθασμένο τρόπο – τους ερασιτέχνες (στα χαρτιά και μόνο) αθλητές, και μεριμνείτε για το μέλλον μόνο των επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών και των Σωματείων που είναι πιο δημοφιλή.

Όμως επιτρέψτε μας να σας πούμε δημόσια, πως οι αποφάσεις σας και οι διαχωρισμοί σας, μας οδηγούν στην ανεργία, χωρίς καμία πρόνοια από την Πολιτεία και δυστυχώς μας αναγκάζουν να μην γυμναζόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα με πολλές και αρνητικές συνέπειες, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργείτε πολλά εμπόδια σε ένα άθλημα, αυτό του μπάσκετ των Γυναικών, που τα τελευταία χρόνια κάνει σταθερά και ανοδικά βήματα, με αρκετές διακρίσεις σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Στο σημείο αυτό σας κάνουμε γνωστό, γιατί πιθανώς κύριοι υπουργοί, κανείς δεν σας έχει ενημερώσει, πως το διάστημα της πρώτης καραντίνας στη χώρα μας, νιώσαμε για τα καλά τι πραγματικά σημαίνει να είσαι στο περιθώριο!

Από τον Μάρτιο του 2020 και έπειτα τα συμβόλαια όλων των αθλητριών της Α1 Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών Καλαθοσφαίρισης, διακόπηκαν! Αυτό, χωρίς πολλά λόγια σημαίνει πως όλες εμείς, το 2020, πληρωθήκαμε μόνο 2 μισθούς και για ένα διάστημα 6 περίπου μηνών δεν είχαμε έσοδα!

Παράλληλα, όμως εξαιτίας της καραντίνας βιώσαμε και ένα ακόμη μείζον ζήτημα για κάθε επαγγελματία αθλητή (εμείς θεωρούμε πως είμαστε επαγγελματίες)! Ο λόγος για τις τεράστιες επιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξαιτίας της αγωνιστικής προετοιμασίας.

Το καλοκαίρι, με πραγματικά τεράστιες προσπάθειες από πλευράς μας, δώσαμε τον δικό μας αγώνα, ώστε να επανέλθουμε σωματικά και σταδιακά να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις. Με δικά μας έξοδα, όλες οι αθλήτριες, προετοιμαστήκαμε για το επίπονο και ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, μια προσπάθεια που πιστέψτε μας πως ακόμη και σήμερα συνεχίζεται καθημερινά!

Ή για να ακριβολογούμε, συνεχιζόταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες! Γιατί και πάλι μας πετάξατε έξω από τα γήπεδα, θεωρώντας πιθανώς, όσοι σας εισηγήθηκαν τη διακοπή του δικού μας πρωταθλήματος, πως ως γυναίκες είμαστε και… ρομπότ και μπορούμε αγωνιστικά να επανέλθουμε μέσα σε λίγες ημέρες, μετά από πολύμηνη διακοπή!

Με γνώμονα τα παραπάνω, τα οποία τεκμηριώνονται από οποιονδήποτε ασχολείται και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στο γυναικείο μπάσκετ, αντιλαμβάνεται ο καθένας και η καθεμία, πως οι αποφάσεις σας έχουν καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα Σωματεία που αγωνιζόμαστε!

Οι χορηγοί που βοηθούν σημαντικά τις ομάδες μας, αποχωρούν, καθώς πολλοί από αυτούς ανήκουν σε κλάδους της οικονομίας μας που γνώρισαν οικονομική καταστροφή (π.χ. Εστίαση).

Τα Σωματεία της Α1 Εθνικής, οδηγούνται – αναγκαστικά και λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος – στο να διακόψουν τα συμβόλαια και των ξένων αθλητριών και αυτές με τη σειρά τους αποχωρούν από τη χώρα μας.

Αξιότιμοι κύριοι,

Με την παρούσα επιστολή, σας δηλώνουμε, ως Σύνδεσμος Αθλητριών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας, πως τόσο εμείς, όσο και τα Σωματεία μας μπορούμε να εφαρμόσουμε στο έπακρο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα της Γ.Γ.Α., και να συνεχιστεί το πρωτάθλημά μας, όπως άλλωστε πράξατε και για την Basket League! Όπως ακριβώς συνεχίστηκε η ανώτερη κατηγορία του αντρικού μπάσκετ, έτσι ακριβώς σας ζητάμε να συνεχιστεί και η ανώτερη κατηγορία του γυναικείου μπάσκετ στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σήμερα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης!

Ως Σύνδεσμος, αλλά και ως αθλήτριες, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα και επιθυμούμε να συμβάλλουμε και εμείς από την πλευρά μας, ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία!

Και το κάνουμε! Όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε πως την ίδια στιγμή η Πολιτεία λαμβάνει αποφάσεις με τεράστιο κόστος για το δικό μας μέλλον, ενώ ταυτόχρονα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του να βρισκόμαστε και εμείς καθημερινά στο γήπεδο.

Επιτρέψτε μας μάλιστα, να σας αναφέρουμε πως αν δεν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις προπονήσεις μας, τότε θα είναι αδύνατο, να μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε επάξια την Εθνική μας Ομάδα, στις διεθνείς υποχρεώσεις της τον Φεβρουάριο, αφού καμία από εμάς δεν θα μπορέσει να βρεθεί στην απαιτούμενη σωματική κατάσταση.

Σήμερα, με την παρούσα επιστολή σας κάνουμε κοινωνούς μιας πραγματικά απαράδεκτης σε βάρος μας κατάστασης!

Η ΕΟΚ, σε συνεργασία με την Πολιτεία, οφείλουν (χθες κιόλας), να βρουν τη «χρυσή τομή» και το πρωτάθλημα μας να συνεχιστεί! Σε αντίθετη μάλιστα περίπτωση δεν αποκλείεται πολλές από εμάς να οδηγηθούμε σε μια απόφαση που για εμάς φαντάζει και ως… μονόδρομος:  Να αναζητήσουμε δηλαδή άλλους επαγγελματικούς ορίζοντες, αν ΕΟΚ και Πολιτεία δεν αλλάξουν τον τρόπο που μας αντιμετωπίζουν!

Αξιότιμοι κύριοι,

Κλείνοντας την επιστολή μας, εκφράζουμε με τον πιο δυνατό τρόπο που μπορούμε τη δική μας «κραυγή αγωνίας» για το Γυναικείο Μπάσκετ στην Ελλάδα.

Φωνάζουμε όσο πιο δυνατά μπορούμε και προς κάθε κατεύθυνση: «ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΠΡΟΠΟΝΗΘΟΥΜΕ, ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ».

Αυτό είναι το ταλέντο μας, αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό έχουμε μάθει να κάνουμε χρόνια τώρα με πολύ σκληρή δουλειά και πολύωρες καθημερινές προπονήσεις, φτάνοντας και τα Σωματεία μας και κυρίως την Εθνική μας Ομάδα, σε υψηλό – επαγγελματικό – επίπεδο!

Για πολλά χρόνια έχουμε κάνει τις δικές μας θυσίες, έχουμε δουλέψει με τις ομάδες μας, και έχουμε μάθει να κερδίζουμε ή να χάνουμε τους αγώνες, μέσα στο γήπεδο, ποτέ μακριά από αυτό! Το γήπεδο για όλες μας, είναι το δεύτερο σπίτι μας! Εκεί μάθαμε να «πολεμάμε», εκεί θέλουμε και τώρα να μας δώσετε την ευκαιρία να «πολεμήσουμε» την πανδημία που «χτυπά» την Ελλάδα μας!

Ζητάμε λοιπόν από εσάς, όπως ένας εργοδότης δίνει βεβαίωση στον εργαζόμενο του για να πηγαίνει στην εργασία του – και τώρα στην δεύτερη καραντίνα – να μας επιτρέψετε με βεβαίωση από τα Σωματεία μας να πηγαίνουμε και εμείς καθημερινά στο δικό μας χώρο εργασίας, το ΓΗΠΕΔΟ!

Ζητάμε από την Πολιτεία, άμεσα, να μας επιτρέψει με αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων υγιεινής, να ξεκινήσει και πάλι και το δικό μας ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, πριν να είναι αργά για το μέλλον δεκάδων Ελληνίδων αθλητριών του μπάσκετ!

Υ.Γ.: Και επειδή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας και η Επιτροπή Λοιμοξιολόγων επικαλούνται συχνά το τι συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, σας κάνουμε γνωστό πως χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, ωστόσο τα Γυναικεία πρωταθλήματα μπάσκετ συνεχίστηκαν τηρώντας τους ίδιους κανόνες με τα αντίστοιχα αντρικά πρωταθλήματα, κάτι που μόνο στην χώρα μας δεν έχει συμβεί!

Σας ευχαριστούμε και ευελπιστούμε στην άμεση επάνοδό μας στα γήπεδα!

Σαν Σήμερα

28/03/1944

1944: Γεννιέται ο Rick Barry. O μοναδικός παίκτης που έχει στο παλμαρέ του τίτλο πρώτου σκόρερ σε ΝΒΑ, ΑΒΑ αλλά και NCAA ενώ έχει κατακτησει και πρωταθλήματα τόσο στο ΝΒΑ όσο και το NCAA.