Παρακαλώ περιμένετε...

Δ. Τσουκας: Η αποχη των αθλητων δεκαπλασιαζει τις πιθανοτητες τραυματισμων

  • 17/11/2020 -
    ΑΠΟΨΕΙΣ
    /
    BB TEAM

Του Σπύρου Κόγκα
 

Μια πραγματικά εξαιρετική συζήτηση έλαβε χώρα σε μια ακόμη εποικοδομητική εκπομπή «Restart Basketball» του «Βasketbook» χθες βράδυ (16/11) για τα τεκταινόμενα του μπάσκετ.

Σημαντικοί καλεσμένοι μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο Βασίλης Ξανθόπουλος (μέλος του ΔΣ του ΠΣΑΚ), η Εβίνα Σταμάτη (μέλος του ΣΑΚΕ) ο προπονητής της ανδρικής ομάδας της Δόξας Λευκάδας Θανάσης Κασαπίδης και ο γιατρός Δημήτρης Τσούκας με οικοδεσπότη τον Χρήστο Μαργέλη.

Αντικείμενο της εκπομπής τα όσα ειπώθηκαν και συζητήθηκαν στην προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Αυγενάκη με τους φορείς του αθλητισμού και δη του ΠΣΑΚ, για πιθανές λύσεις στα φλέγοντα μπασκετικά ερωτηματικά της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η διεξαγωγή των προπονήσεων και των αγώνων κινείται στο άγνωστο, καθώς οι λοιμωξιολόγοι  δεν δίνουν το «πράσινο» φως με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι κίνδυνοι

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε στα όσα είπε ο ιατρός ορθοπεδικός, Δημήτρης Τσούκας για τους κινδύνους που διατρέχουν οι αθλητές στην περίπτωση της μελλοντικής (;) επανέναρξης των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, ο κ. Τσούκας υπογράμμισε ότι:

Μιλάμε για μια οριζόντια καρατόμηση των αθλητών γιατί αν τα πρωταθλήματα διακοπούν δύο εβδομάδες, η πτώση που έχει ένας αθλητής στην φυσική κατάσταση είναι τεράστια. Αν όλο αυτό έχει διάρκεια 4 εβδομάδων, τότε μιλάμε για αλλαγές στο σώμα και στην ψυχολογία. Οι αλλαγές είναι τεράστιες.

Ατροφούν ειδικές μυϊκές ίνες, χάνεται η έκρηξη, η δύναμη, η ταχύτητα, ελαττώνεται η ροή αίματος αγγειώνονται λιγότερο οι ιστοί του σώματος. Αυτά πώς θα επανέλθουν; Χρειάζονται ειδικοί περίοδοι προπόνησης και προετοιμασίας. Και επειδή θα γίνει απ’ ότι φαίνεται σύμπτυξη της περιόδου, δεκαπλασιάζονται οι πιθανότητες τραυματισμού. Αυτό είναι δεδομένο»

Σαν Σήμερα

24/04/1963

1963: Ο Bob Cousy δίνει το τελευταίο του παιχνίδι με την φανέλα των Celtics, στην νίκη της ομάδας του επί των Lakers με 112-109, που έδωσε το 5ο συνεχόμενο πρωτάθλημα στους Κέλτες.  Ωστόσο αυτό δεν ήταν το τελευταιο του παιχνίδ γενικά καθώς αγωίστηκε για 7 παιχνίδια ως παίκτης προπονητής με την φανέλα των Cincinatti Royals την σεζόν 1969-70.