Παρακαλώ περιμένετε...

Η προδοσια και η επαρκεια της απολυτης συνεπειας

  • 10/10/2020 -
    ΑΠΟΨΕΙΣ / Euroleague
    /
    BB TEAM

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ήμουν μόλις 8 ετών όταν είδα το "best of the best" κι άκουσα την πρόταση που θα άλλαζε για πάντα τη ζωή μου. "Το να είσαι νικητής είναι πράξη συνέπειας και συνήθειας, το να κάνεις το καλό είναι πράξη συνέπειας και συνήθειας, δεν προσπαθείς να κερδίζεις περιστασιακά, δεν κάνεις το καλό περιστασιακά, το προσπαθείς και το κάνεις παντού και πάντα".

Best of the best

Αυτή η συνέπεια ήταν που χώρισε απόψε τις δύο ομάδες. Κατά τη διάρκεια της media day του τριφυλιού ο κόουτς Βόβορας μας προϊδέασε για μία αθλητική ομάδα, με παίκτες γεμάτους κίνητρο που θα πάλευαν κάθε φάση στο παρκέ και που θα κέρδιζαν ή θα έχαναν με αξιοπρέπεια καθώς επίσης και για παιδιά όπως ο Μήτογλου κι ο Παπαγιάννης που θα πραγματοποιούσαν το step up.

Από την άλλη ο λιγομίλητος κόουτς Μπαρτζώκας στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού απέφυγε την ανάλυση του αγωνιστικού πλάνου των ερυθρολεύκων παρά το γεγονός πως οι μεταγραφές φώναζαν για μια Run&Gun αθλητική ομάδα, που θα έπνιγε τον αντίπαλο αμυντικά μετατρέποντας την ρακέτα σε ναρκοπέδιο, με έναν πάγκο γεμάτο εμπειρία και σκορ (Σπανούλη, Πρίντεζη, Τζένκινς) καθώς κι ανερχόμενους στο επίπεδο της ευρωλίγκας παίκτες (Μάρτιν, Λαρεντζάκης, Βεζένκοφ, Χάρισον) που θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να μπουν στην πεντάδα προσφέροντας ενέργεια και σκοράρισμα.

Τα πλάνα των δύο προπονητών και των General Managers επαληθεύθηκαν είτε μερικώς είτε στο έπακρο. Ο άπειρος κόουτς Βόβορας δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο γλυκό φιλί του Ιούδα το οποίο δέχθηκε αλλά κι έδωσε από και προς τους παίκτες του προδίδοντας τις προσδοκίες των οπαδών του τριφυλιού, ενώ την ίδια ώρα η αγία δυάδα του Ολυμπιακού (Σπανούλης, Πρίντεζης) προστάτεψε τον προπονητή της από τον πειρασμό του ολισθήματος. 


Το μπλοκάκι μας γέμισε κυρίως με πράσινες σημειώσεις και μουτζούρες καθώς και με ερυθρόλευκα check marks:

Είναι ο πιο αδικημένος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού, πάντα θα είναι πίσω από τον Σπανούλη, τον Ζάρκο, τον Καμπούρη ακόμα και τον Τάρπλεϊ ή τον Έντι Τζόνσον, παρόλα αυτά ο Γιώργος Πρίντεζης είναι ο τρίτος κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών στη διοργάνωση, ένα καταπληκτικό παιδί και σήμερα ήταν ο παίκτης κλειδί για την ομάδα του δίνοντας ώθηση στα πρώτα λεπτά βάζοντας δύσκολα στα νεαρά και δυνατά κορμιά των Μήτογλου και Μπέντιλ.

Πρίντεζης

Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο απόλυτος μπασκετικός θρύλος της διοργάνωσης. Η ένσταση μου αφορά τη μετάβαση του στο ρόλο του βετεράνου και του παίκτη του προπονητή στα αποδυτήρια. Σήμερα χάρηκα που είδα τον Kill Bill να παίρνει τον ρόλο του οργανωτή που αν τον αποδεχθεί θα του δώσει θέση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο για τα επόμενα 3-4 χρόνια.

Στο παιχνίδι εναντίον της Zalgiris, είδαμε τον Σάσα Βεζένκοφ να πολεμά την κάθε φάση και να διεκδικεί την κάθε μπάλα θυμίζοντας τον μεγάλο Αντώνη Φώτση στο final 4 της Θεσσαλονίκης. Απόψε τον είδαμε να παίρνει και να χάνει σουτ έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του προπονητή του. Ο Σάσα είναι προϊόν του ελληνικού μπάσκετ κι ένα ταλέντο που δεν πρέπει να χαθεί για τον Ολυμπιακό μιας και το ταβάνι του είναι πολλαπλάσιο του σημερινού του συμβολαίου.

✓✓ Ο Παπαπέτρου ανήκει στην elite των ευρωπαίων small forward και εξελίσσεται στον καλύτερο στον κορυφαίο Έλληνα σκόρερ της γενιάς του θυμίζοντας το Γιώργο Διαμαντόπουλο. Μένει να αποδείξει πως μπορεί αν πετύχει όσα το Κιτσάκι απέναντι σε αντιπάλους επιπέδου final 4.

✓✓ Ο Λεωνίδας Κασελάκης είναι ίσως ο λιγότερος ταλαντούχος παίκτης στην ευρωλίγκα που λόγω του work ethic και της αυταπάρνησης του μπορεί να αποδειχθεί στον καλύτερο δέκατο παίκτη της διοργάνωση αν... (για κόουτς θα μιλήσουμε σε λίγο). Σήμερα σκόραρε, έπαιξε άμυνα και δημιούργησε ανισορροπία στην άμυνα του Ολυμπιακού παίζοντας σαν SG και ποστάροντας τους κοντύτερους guard στο low post. 

Κασελάκης
 

Ο Γιώργος Παπαγιάννης βελτίωσε τη φυσική κατάσταση και την εκρηκτικότητα του κατά τη διάρκεια του lock down και της προετοιμασίας. Η άμυνα του μετά από αλλαγή στο P&R πάνω στον Σπανούλη θύμισε τον James Gist.

  Ο κόουτς Μπαρτζώκας πήρε μια δύσκολη επαγγελματική νίκη που θα μπορούσε να πάρει πιο εύκολα αν επιχειρούσε να ανοίξει το rotation και να πιέσει είτε σε half court zone press είτε σε full court man2man πάνω στον εκάστοτε πράσινο PG.

  Όταν ένας παίκτης με μηνιαίο συμβόλαιο δεν προσπαθεί να σπάσει το σκριν στο P&R ή αφήνει την μπάλα να βγει εκτός γηπέδου όταν ο πρωταθλητής Ευρώπης Παπανικολάου βουτάει στο παρκέ και σώζει την κατοχή για τον ΟΣΦΠ δείχνει πως ο Αμερικανός PG δεν έχει κίνητρο, αθλητικό εγωισμό και θέση στην ομάδα.

   Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες κατά τη μετάβαση ενός προπονητή από την θέση του coach assistant σε εκείνη του head coach είναι η αλλαγή του mindset κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ο κόουτς Βόβορας έδειξε ανέτοιμος να ακολουθήσει τον ρυθμό του αγώνα.
Ο εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο Κασελάκης δεν πάτησε παρκέ στο δεύτερο ημίχρονο. Ο κόουτς επέμεινε αδικαιολόγητα στον διάφανο Γουάιτ μην δίνοντας μιας δεύτερη ευκαιρία, στον αρνητικό κατά γενική ομολογία Μπέντιλ ενώ ο σε ένα ματς που ο βασικός PG (Μποχωρίδη) ήταν τραυματίας, ο αναπληρωματικός προερχόταν από τραυματισμό (Σαντ Ρος) και η επόμενη επιλογή ήταν ο νεοφερμένος Σάικς, δεν έδειξε την παραμικρή εμπιστοσύνη στο τεράστιο για το ελληνικό μπάσκετ και τον παναθηναϊκό project του Γιώργου Καλαϊτζάκη.

 

ΥΓ. Συστηνόμαστε μετά από ένα ντέρμπι αιωνίων που τα χαμόγελα και τα σφιγμένα πρόσωπα είναι μοιρασμένα. Ο Coach Carter ποτέ δεν θα πει τα καλά, τα καλά είναι όλα εκείνα που κάνουν τον θεατή να χαμογελά και να απολαμβάνει το μπασκετάκι μας, όλοι μας τα βλέπουμε και σήμερα τα θετικά ήταν περισσότερα στην πλευρά του νικητή. Θα μένω πάντοτε στα αρνητικά ή όπως μου αρέσει να λέω στα προς βελτίωση, όχι γιατί είμαι μίζερος αλλά γιατί μέσα από τα λάθη μαθαίνουμε βελτιωνόμαστε και ξαναγινόμαστε ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΑΡΑ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ, ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ, ΠΑΟΚΑΡΑ, ΗΡΑΚΛΑΡΑ, ΑΙΩΝΙΟΣ κτλ. 

Σαν Σήμερα

19/04/1965

1965: Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ 5 παίκτες από μία ομάδα σκοράρουν πάνω από 20 πόντους ο καθένας. Αυτό συνέβη στην νίκη των Celtics επί των Lakers , ενώ για να ξανασυμβεί περάσαν 27 ολόκληρα χρόνια μέχρι τους τελικούς του 1982, όταν και ξαναέγινε με συμμετέχοντες τις ίδιες ακριβώς ομάδες.