Παρακαλώ περιμένετε...

Το blueprint της Efes και το bare minimum του κοουτς Μπαρτζωκα

  • 31/10/2020 -
    EΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ / Euroleague
    /
    BB TEAM

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

by Coach Carter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σήμερα το μπλοκάκι μας θα είναι διαφορετικό, μιας και είχα την χαρά να δω τον αγώνα μαζί με τον πρώην παίκτη των Lakers, του Άρη, του Ηρακλή και νυν προπονητή, Steve Bucknall, ο οποίος μετά την λήξη του αγώνα, χαμογελώντας κι ανοίγοντας την ένατη Newcastle Brown Ale, είπε... "as expected malaka, as expected!" και συνέχισε λέγοντας:

"Ο Ολυμπιακός χτίστηκε με το blueprint της Efes. Combo guards στην περιφέρεια (Σπανούλη, Σλούκα, Jenkins, Larkin, Micic), εξαιρετικούς ρολίστες στην θέση του SF με τον Παπανικολάου όμως να μην όμως έχει ακριβή ρόλο στο rotation του Ολυμπιακού, small Centers (Martin και Dunston) και PF που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε rebounds και επίθεση (Singleton, Πρίντεζης). Η άμυνα και των δύο ομάδων είναι επιπέδου οκτάδας, μιας και μόνο οι Martin, Charles, Dunston και Singleton παίρνουν ενέργεια από την άμυνα, επίσης ο προπονητής του Ολυμπιακού μοιάζει... to do the bare minimum". 

Ήταν η δική μου σειρά να χαμογελάσω σκεπτόμενος πως η εικόνα που αποκόμισε ο Steve από τον αγώνα ήταν διαφορετική σε σχέση με τα όσα μας είχε δείξει η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα στα προηγούμενα ματς.

Πάμε στο μπλοκάκι μας καθώς ο Steve απολαμβάνει την δωδέκατη μπίρα του...


✓✓✓ Σε αντίθεση με τα προηγούμενα παιχνίδια οι παίκτες του Ολυμπιακού επιτέθηκαν μέσω της τριγωνικής επίθεσης, διαρκούς motion, εκμετάλευση της αδύνατης πλευράς και της old school 4-1 επίθεσης, με P&R ανάμεσα στο κέντρο και το high post, πάσα στο φτερό και split out πάσας στην αδύνατη πλευρά. Αν ο κόουτς Μπαρτζώκας μπολιάσει τη σημερινή επιθετική λειτουργία των Πειραιωτών με το low post παιχνίδι των Πρίντεζη και Ellis ,καθώς και με τις iso επιθέσεις των Σπανούλη και McKissik, θα δούμε μία ομάδα έτοιμη να αντιμετωπίσει επιθετικά τις τοπ ομάδες της euroleague.

✓✓ Ο Charles έδειξε να είναι ο PF που έλειπε από τον Ολυμπιακό με τα μακριά του άκρα, την αυτοθυσία του στην άμυνα και την ενέργεια του στο rebound να δίνουν όλα όσα υστερούν οι Πρίντεζης και Vezenkov, δημιουργώντας έναν δεύτερο πύργο στην backcourt άμυνα της ομάδας.

✓✓ Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ίσως ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία της euroleague (επιλέγω Petrovic και Γιαννάκη). Η μετάβαση του σε όσα προστάζει η ηλικία του είναι δύσκολη κυρίως ψυχολογικά. Στον σημερινό αγώνα, από τα πρώτα λεπτά στο ζέσταμα, είδα τον παίκτη που το ταλέντο, η ιστορία αλλά και η ηλικία του προστάζουν. Έναν εξαιρετικός 8ο παίκτη που σε κάποιες βραδιές θα είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Δεν περίμενα πως ο Βασίλης θα μπορούσε να προσαρμοστεί τόσο σύντομα στο νέο του ρόλο αλλά Kill Bill είναι αυτός!

❌❌  Η αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού, με τις αλλαγές στο P&R να διαβάζονται εύκολα, τη βοήθεια στην αδύνατη πλευρά να μην έρχεται ποτέ και τους παίκτες του κόουτς Αταμάν να επιλέγουν και να χτυπούν τον αδύναμο κρίκο της ερυθρόλευκης πεντάδας. Εδώ να επισημάνουμε την εξαιρετική επιθετική κίνηση του Dunston που μετά το P&R βυθιζόταν στην ερυθρόλευκη ρακέτα μην επιτρέποντας την άμεση επαναφορά των αρχικών match-ups.

❌❌  Αποτέλεσμα προηγούμενου τα 8 lay-ups που σκόραραν οι παίκτες της Efes μετά από set επίθεση. Ενώ η backcourt άμυνα των ερυθρολεύκων στους προηγούμενους αγώνες ήταν protected area, απόψε, με εξαίρεση την παρουσία του Charles, δεν προκαλούσε τρόμο.

❌❌  Το κακό φεγγάρι του Κώστα Σλούκα τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Ο Ολυμπιακός δεν έχει δεύτερο δημιουργό όταν ο Κώστας είναι σε άσχημο βράδυ μιας και ο Βασίλης βαδίζοντας για τα 40 δεν μπορεί να κουβαλά σταθερά την ομάδα σε δημιουργία και σκορ ενώ οι υπόλοιποι των φτερών ποτέ δεν είχαν αυτό τον ρόλο.

❌❌  Μετά το εξαιρετικό ξεκίνημα οι McKissic, Martin κι Ellis αποδίδουν κατά το αναμενόμενο μιας και οι αντίπαλοι προπονητές γνωρίζουν πλέον πως να εκμεταλλευτούν την εκρηκτικότητα και τα isolation του McKissik, τα P&R με τον Martin και το low post παιχνίδι του Martin. Είναι η στιγμή που ο κόουτς Μπρατζώκας πρέπει να λειτουργήσει σαν personal trainer και να βελτιώσει ατομικά τους παίκτες του.

❌  Ενώ επιθετικά ήταν καλός ξανά, ο Jenkins υπενθύμισε σε όλους πως υστερεί στη δημιουργία, ενώ αμυντικά τόσο πάνω στον Larkin όσο και στον Micic δεν έβαλε δύσκολα.

❌  Μπορεί το σχήμα με Jenkis, Σπανούλη και Σλούκα να βοήθησε στην δημιουργία αλλά και την κυκλοφορία της μπάλας, αμυντικά δεν λειτούργησε αφήνοντας ανοιχτούς τους διαδρόμους προς την ρακέτα και επιτρέποντας την κυκλοφορίας της μπάλας και τα σουτ από την αδύνατη πλευρά.

❌❌❌  Τελειώνοντας με τον κόουτς Μπαρτζώκα ο οποίος  βρίσκεται σε παρατεταμένο ντεφορμάρισμα. Ακόμα και όταν τα ματς στραβώνουν τα αντανακλαστικά του είναι εξαιρετικά αργά. Απόψε δεν μπόρεσε να διαβάσει την επίθεση της Efes και ολοκλήρωσε τον αγώνα με αλλαγές στο P&R, που κόστισαν στην ομάδα 31 πόντους (18 από lay-ips και 13εις από βολές). Σε μία δεύτερη ανάγνωση η επιμονή στο πλάνο μπορεί να δείχνει εμπιστοσύνη στην καθημερινή δουλειά που γίνεται στο ΣΕΦ από την άλλη όμως...

Σαν Σήμερα

27/04/1950

1950: Ο Red Auerbach αναλαμβάνει προπονητής στους Boston Celtics. Μερικά χρόνια και 9 πρωταθλήματα αργότερα θα αποσυρθεί απο την προπονητική για να αναλάβει GM της ομάδας των Κελτών.