Παρακαλώ περιμένετε...

ΑΟΥΕΡΜΠΑΧ ΡΕΝΤ (REDD AUERBACH)

HALL OF FAME / ΝΒΑ και κόσμος

Γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1917. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι επιλογές του και οι προσπάθειές του άλλαξαν την ιστορία του μπάσκετ. 

Ξεκίνησε τη προπονητική του καριέρα από τους Washington Capitols to 1946, τους οποίους προπόνησε μέχρι το 1949 (Το 1946 ήταν η πρώτη σεζόν που υπήρξε το αντίστοιχο του ΝΒΑ παναμερικάνικο πρωτάθλημα, οπότε ο Auerbach ήταν ουσιαστικά προπονητής ΝΒΑ από το ξεκίνημά του). Το 1949 ανέλαβε τους Tri-Cities Blackhawks για μία σεζόν. 

Η αρχή του μύθου του όμως ξεκίνησε όταν το καλοκαίρι του 1950 τον προσέγγισε ο απογοητευμένος από την πορεία της ομάδας του, Walter Brown, για να αναλάβει τους Celtics. Η πρώτη του κίνηση σαν προπονητής των Celtics ήταν να προσπεράσει σαν επιλογή στα draft τον Bob Cousy (αργότερα αγαπημένος παίκτης του) για χάρη του Charlie Share, ενώ στο ίδο draft θα επιλέξει τον Chuck Cooper φέρνοντας έτσι τον πρώτο μαύρο αθλητή στην ιστορία του ΝΒΑ. Λάτρης του αιφνιδιασμού και του γρήγορου μπάσκετ, σε μία εποχή που οι αγώνες κυλούσαν με εξαιρετικά αργό ρυθμό, o Red άλλαζε χρόνο με το χρόνο το ίδιο το παιχίδι. Η πραγματικά όμως μεγαλύτερη κίνησή του έγινε το 1956, όταν μετά από μεγάλη προσπάθεια και συνδυασμό συνθηκών θα φέρει στους Κέλτες τον Bill Russell. Σε αντίθεση με το τι επικρατούσε μέχρι τότε, ο Russell ήταν ένας υπεραθλητής που προστάτευε την ρακέτα. 

Μέχρι το 1956, τα περισσότερα καλάθια στο ΝΒΑ μπαίναν με λέι απ ή πολύ κοντινά τελειώματα. Η προσθήκη του Russell κοντά στο καλάθι θα το αλλάξει αυτό. Πλέον οι παίκτες αναγκάζονται να σουτάρουν από τα 5 μέτρα, τα γκαρντ αποκτούν μεγαλύτερο ρόλο αλλα κυρίως οι Celtics χτίζουν μία δυναστεία που όμοια της δεν ξαναείδε το ΝΒΑ. Από το 1957 μέχρι το 1966 ο Auerbach θα πάρει 9 πρωταθλήματα, χάνοντας μόνο αυτό του 1958. Στα μέσα της σεζό του 1966 ανακοινώνει ότι θα αποσυρθεί από τους πάγκους μετά το τέλος της, επιλέγοντας ως διάδοχό του τον Russell. Από το 1966 αναλαμβάνει χρέη General Manager στην ίδια ομάδα, μια θέση που θα κρατήσει μέχρι το 1984. Τότε είναι που θα αναλάβει την θέση προέδρου, κρατώντας την μέχρι τον θάνατό του το 2006. Από το 1950 μέχρι το 2006 υπήρξε για πάνω από μισό αιώνα “υπηρέτης” των Celtics και σίγουρα δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Red είναι ολόκληρη η ιστορία της ομάδας. Πέθανε στις 28 Οκτωβρίου του 2006 από καρδιακή προσβολή.

Δύο είναι τα στοιχεία που θα θέλαμε να προσθέσουμε για αυτόν κλείνοντας το “πορτρέτο” του. Το πρώτο έχει να κάνει με την συνήθειά του να ανάβει ένα πούρο κάθε φορά που η ομάδα του εξασφάλιζε την νίκη σε κάποιο παιχνίδι. Είναι αυτός που ουσιαστικά καθιέρωσε το πούρο ως κίνηση πανηγυρισμού στις επιτυχίες.

Το δεύτερο είναι τα όσα έχει πει για τον “θρύλου” του ελληνικού μπάσκετ Νίκο Γκάλη. Το 1979 ο Γκάλης θα επιλεγεί από τους Celtics στο draft, και παρόλο που θα κάνει ένα πολύ καλό summer camp, θα έχει έναν σοβαρό τραυματισμό. Οι “Kέλτες” με επιλογή του Auerbach, θα διαλέξουν να μην τον κρατήσουν. Χρόνια μετά ο εμβληματικός General Manager, θα δηλώνει ότι αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της καριέρας του.

Σαν Σήμερα

20/04/1986

1986: Στην καλύτερή του παράσταση σε playoff , o Michael Jordan θα σημειώσει 63 πόντους, όμως οι Bulls θα ηττηθούν από τους Celtics με 135-131 μετά από 2 παρατάσεις.